آنها که ریسک نمی کنند در یک خط موازی حرکت می کنند / به همسرم اعتقاد و اعتماد داشتم+تصاویر اختصاصی

آنها که ریسک نمی کنند در یک خط موازی حرکت می کنند / به همسرم اعتقاد و اعتماد داشتم+تصاویر اختصاصی

اتحاد خبر-زهره عرب: ˝علی صمصامی˝ متولد 1362 و يكي از جوانان كارآفرين موفق درعرصه كشاورزي است. وی دارای مدرک فوق لیسانس رشته روانشناسی ورزشی است، سه سال پیش با دخترخاله اش ازدواج کرده و با خوداتكايی در گلخانه كوچكی که در پارکینگ منزلشان به راه انداخته اند، زعفران کشت مي‌کند.    همسرش "فاطمه صمصامی" مهندسی عمران خوانده اما با اعتماد به همسرش پای در مسیر کشاورزی گذاشته است. در یک روز بارانی مهمان خانه گرم و روشنشان می شوم، خانه ای که مامن عشق و امید، انگیزه و زیبایی است.


مرد خانه صداي گرمي دارد، با قدرت حرف مي‌زند و البته آرام و متين. مي‌گويد: «چندین ایده ی خوب در ذهنم داشتم که هنوز هم اجرایی نشده چون هزینه بر است، طرح های سودآوری که اشتغال زایی دارد اما با خودمان گفتیم کاری انجام دهیم که وابسته به هیچ اداره ای نباشد، وام نخواهد و اگر وقت و سرمایه گذاشتیم برای فروش محصول مشکلی نباشد تا اینکه ایده کشت زعفران به ذهنم رسید...» كارآفريني اگر به مفهوم ارزش‌آفرينی باشد با نگاهی گذرا به ايده‌هاي این جوان موفق به خوبي اين مفهوم به ذهن متبادر می شود. شما را به خواندن مصاحبه ی «اتحاد خبر» با این زوج جوان و موفق دعوت می کنیم.


از علی صمصامی می پرسم با توجه به غیرمرتبط بودن رشته تحصیلی شما و همسرتان با کشاورزی، چطور شد که به کشت زعفران پرداختید، پاسخ می دهد: «امسال اولین سالی است که زعفران کاشته ایم. سال گذشته در بهمن ماه با برادر کوچکتر از خودم "محمود صمصامی" در فکر اجرای یک ایده ی خوب بودیم. من هفت الی هشت ایده ی خوب برای اجرا در منطقه در ذهنم دارم که هنوز هم اجرایی نشده چون هزینه بر  است و طرح های سودآوری که اشتغال زایی دارد. اما با خود گفتیم کاری انجام دهیم که وابسته به هیچ اداره ای نباشد، وام نخواهد و اگر وقت و سرمایه گذاشتیم برای فروش محصول مشکلی نباشد تا اینکه ایده کشت زعفران به ذهنم رسید و به مشهد رفتم و اطلاعات خیلی خوبی کسب کردم و آموزش هایی دیدم بعد به شهرکرد رفتم و با یکی دو شرکت و چند کارشناس صحبت کردم. تحقیقاتم که کامل شد برگشتم و شروع کردیم.»


وی ادامه می دهد: «قبل از آن در یک شرکت کار می کردم که ورشکست شد و پس از آن مصمم شدم که این کار را انجام دهم. از فروردین ماه کارها را شروع کردیم، کانال کشی، نصب سیستم تهویه، و خنک کننده، عایق بندی محوطه و سایر کارهای تاسیساتی و تهیه وسایل که نیاز به زمان و البته یک فرآیند دقیق داشت. من در این مدت اطلاعاتم را آنقدر بالا بردم که از کارشناسان زعفران و متخصصان کشاورزی نیز در این حیطه اطلاعاتم بالاتر رفت. اطلاعات خیلی خوبی داشتم و تا پایان خرداد ماه نیز تجهیزات و تاسیسات و تمام وسایل را آماده کردیم. اول تیر ماه خرید پیاز زعفران را انجام دادیم و پیازها را از مشهد برایمان فرستادند. چون ما می دانستیم که کشت گیاه زعفران در گلخانه حساسیت زیادی دارد با وسواس و دقت زیاید کار را پیش می بردیم. پیازها که رسیدند تجهیزات ما نیز آماده بود و با تنظیم دما، رطوبت و نور  در مراحل مختلف به جایی رسیدیم که در اول آبان ماه و 15 روز قبل از اینکه کشاورزان زعفران کار مشهدی شروع به برداشت محصول نمایند ما گلهای اولیه را برداشت کردیم که همه از این موضوع تعجب کرده بودند.»


وقتی دلیل برداشت زودهنگام زعفران ها را پرسیدم، گفت: «چون در این روش ما هیچگونه مواد شیمیایی به محصول نمی زنیم، فقط در ابتدای کار قارچ کش و کنه کش به پیازهای زعفران می زنیم و بعد آنها را وارد گلخانه می کنیم. در این روش چون ما رطوبت و دما را به نحو مطلوب انجام می دهیم توانستیم برداشت چندبرابری داشته باشیم. ما از هر پیاز هشت گل برداشت کردیم، در حالت عادی  هر پیاز سه گل می دهد که کارشناسان کشاورزی آمدند و این موضوع را بررسی کردند.»


این کشاورز جوان و موفق با اشاره به اینکه الان ما در اواسط برداشت هستیم، تاکید کرد: «الان که در میانه آبان ماه هستیم در خراسان و مشهد اوایل برداشت زعفران است در حالی که ما تقریباً در اواسط برداشت هستیم و این تفاوت هایی دارد، چون در اول برداشت گل های بزرگتر و بهتری داریم. زعفران های ما هم از نظر عیار و میزان و کیفیت بالاتر از روشی است که به صورت سنتی تولید می شود، زیرا در آن روش خاک انرژی آن را می گیرد اما ما اجازه نمی دهیم که گیاه ریشه بزند بنابراین تمام انرژی آن وارد ساقه می شود.»

 

صمصامی خاطرنشان کرد: «ما سال اول است که این کار را انجام می دهیم، معمولاً چون سال اول هزینه تجهیزات و تاسیسات دارد کار به سوددهی نمی رسد اما ما در سال اول 1/5 برابر سود کرده ایم، و انتظار داریم که در سال دوم چندین برابر شود.»


از او در مورد سطح زیر کشت می پرسم، که جواب می دهد: «محوطه ای که ما به شکل گلخانه ساخته ایم 30 متر است اما چون کشت را در چهار طبقه انجام داده ایم الان تقریباً 100 متر مربع سطح زیر کشت ما است.»

 

وی با اشاره به پایان دوره برداشت گفت: «لازم است که تغذیه پیاز رعفران در خاک انجام شود، که واحد علوم تحقیقات دانشگاه کشاورزی قول همکاری داده است. اگر زمینی در اختیار ما قرار دهند، هر چقدر که هزینه برای تغذیه خاک و پیاز زعفران انجام دهیم، سال دیگر هزینه های ما کمتر می شود. به همین جهت اگر مسئولین بتوانند زمینی جهت این کار و سالن بزرگ تر و مناسب تری  در اختیار ما قرار دهند هم اشتعپغال زایی خواهیم داشت و هم اینکه می توانیم تولید بیشتری داشته باشیم. اما مهمترین نکته زمین است که تا پیااین ابان ماه زمین در اختیار ما قرار بگیرد تا پیازها را تغذیه نماییم. زمینی که اجاره کنیم به درد ما نمی خورد چون باعث هدررفت هزینه ها می شود.»

 

صمصامی در مورد تجربه ی خود قبل از شروع کار می گوید: «یکی از کارشناسان به ما گفت اگر این کار را اینجا انجام دهید شکست بزرگی می خورید، اما حالا ما زودتر، بهتر و باکیفیت تر و بیشتر برداشت کرده ایم. البته قبلا کسانی به این کار پرداخته اند اما به مرحله تغذیه نرسیده اند و برای سال بعد پیازها از بین رفته است و گل دهی نیز در حد خیلی پایین بوده و برای تغذیه نیز راهکاری نداشته اند. در صورتی که تغذیه خاک یک فرآیندی دارد و این پیازهای زیر کشت پیاز مادر هستند که سال بعد همین پیازها در خاک تغذیه می شود و از هر کدام، یعنی از هر پیاز مادر سه پیاز دخترک تولید می شود.»


می پرسم برنامه توسعه ای برای ایده و طرح خود دارید، و جواب می دهد: «این طرح به صورت پایلوت و آزمایشی بود که به هر حال آن را در سطح کمی انجام ندادیم. اگر زمین و تسهیلات در اختیار ما قرار دهند می توانیم خیلی قوی تر و بهتر کار کنیم و البته کارمان را گسترش دهیم و در کنار آن شغل ایجاد کرده و یک نوع برندسازی برای دشتستان انجام دهیم. تولید زعفران در دشتستان می تواند به اشتغال جوان های ما در این حوزه کمک نماید و باید به این نکته دقت کنیم که فرآیند کشت زعفران در گلخانه نیاز به دقت و توجه زیادی دارد، و کمترین جابجایی در دما و دیگر آیتم ها می تواند موجب وارد شدن شوک به پیاز و گل نکردن آن بشود.»


وی با بیان اینکه از هیچ گونه تسهیلاتی استفاده نکرده ایم، اظهار داشت: «سرمایه گذاری اولیه ما 10 میلیون تومان بوده است. عملیات برداشت را خودمان با کمک خانواده انجام می دهیم، و باید نگین زعفران از ریشه جدا شود، پرچم های زرد و گلبرگ های بنفش نیز جدا شود و گیاه زعفران هیچ چیز دورریختی ندارد. یعنی هم گلپرها برای دمنوش، و پرچم آن برای یکی نوع ادویه خیلی گرانقیمت و ریشه زعفران نیز استفاده دارویی دارد.»


علی صمصامی با اشاره به اینکه الان کارگاه نداریم اما برنامه هایی داریم، گفت: «برنامه ای که ما داریم این است که یک برند ثبت نمایم و محصول را در قالب یک بسته بندی شیک عرضه نماییم. چون امروزه هر محصولی هر چند پرارزش باشد باید تحت یک بسته بندی و برند وارد بازار شود تا نظر مشتریان را به خود جلب نماید.»


از خانم فاطمه صمصامی، که پابه پای همسرش تا گل دادن زعفران ها و برداشت آمده می پرسم چه چیز باعث شد که به این کار بپردازید؛ با تامل و لبخند جواب می دهد: «من با انجام این کار مشکلی نداشتم. در کل همسر من همیشه در فکر ایده ها و طرح های جدید هستند، کاری که می خواهد انجام دهد را با پشتکار و انگیزه آغاز می کند و چون بر مطالعه و تحقیق اعتقاد دارد به شکل کارشناسی شده و تخصصی کار می کند که اینگونه ضریب موفقیت کار بالا می رود.»


وی ادامه می دهد: «من به همسرم اعتقاد دارم، چون تحت هر شرایطی در کاری که می خواهد انجام دهد دقیق پیش می رود و با دقت و وسواس خاصی وارد ریز و جزییات موضوع می شود. چون به همسرم اعتقاد و اعتماد داشتم برایم چیز دیگری اهمیت نداشت و دیگر به ریسک کار یا احتمال شکست فکر نمی کردم.»


علی صمصامی دقت و تکیه بر مطالعه و دانش را از عوامل موفقیت خود دانسته و می گوید: «اولین و مهمترین موضوع حمایت خانواده و دوستان و مخصوصا همسر انسان است که حمایت و اعتماد آنها موجب موفقیت و بازدهی خوب و همچنین دلگرمی برای ادامه کار می شود. دیگر اینکه با دقت یک کاری را امکان سنجی و بعد شروع کردیم و خیلی دقیق بررسی و مطالعه کردیم چون دانش هر کاری خیلی مهم است و باید دانش کار را کسب کنی و مهم تر از آن اینکه باید تحت یک دانش ریسک انجام دهی. چون آنها که ریسک نمی کنند در یک خط موازی حرکت می کنند. ولی آنها که ریسک انجام می دهند یا پرواز می کنند و یا اینکه از خط موازی خارج می شوند. اکثر انسان ها به این عادت کرده اند که در یک خط موازی بمانند اما آدم باید این شجاعت را داشته باشد که ریسک کند چون حتی اگر بار اول به نتیجه نرسد تجربه ی شکست باعث پیروزی می شود.»


فاطمه صمصامی نیز قدرت ریسک پذیری همسرش را از عوامل موفقیت کار می داند، او اینگونه ادامه می دهد: «چیزی که همیشه در ذهنم است اینکه قدرت ریسک پذیری همسرم بسیار بالا است و بعضی جاها که من می توسم و نگران هستم اما ایشان ترسی ندارند و همین موضوع می تواند باعث ارائه کار بهتر شود.»


علی صمصامی در خصوص بازاریابی محصولات و نحوه فروش عنوان کرد: «زعفران محصولی است که اگر وسط کویر لوت و یا دریای خلیج فارس بدانند زعفران داری آن را از تو می خواهند. زیرا برای همه دنیا فوق العاده محصول مهم و پرارزشی است و خاستگاه آن نیز ایران است.»


به همراه این زوج جوان و آینده دار دشتستانی به دیدن گلخانه ی پرمهرشان رفتیم. "علی صمصامی" و فاطمه صمصامی" به همراه "محمود صمصامی" که با حوصله و روی خوش در مورد پیازها، طبقه بندی ها، ساختار گلخانه و فرآیند و مراحل کشت و برداشت زعفران توضیحاتی دادند و ما نیز با آرزوی موفقیت همیشگی از آنها خداحافظی کردیم.

 

گفتنی است که خیلی ها فکر می کنند که زعفران فقط در منطقه خراسان کشت می شود، به همین دلیل اطلاعات کافی از کاشت طلای سرخ ندارند، این در حالی است مقاومت زعفران در برابر سرما زیاد بوده و به آب کمی نیاز دارد  .   زعفران به علت داشتن رنگ زیبا، عطر و طعم بسیار مطبوع، در صنایع غذایی کاربرد زیادی دارد. همچنین دمنوش زعفران آرام بخش بوده و استرس و نگرانی را برطرف می کند. خاصیت ضد سرطانی این گیاه اهمیت کشت آن را دو چندان می کند  . ایران اولین کشور تولیدکننده زعفران بوده که 96 درصد از زعفران جهان را تأمین می کند. مصرف زعفران در ایران بالا است و نه تنها می تواند نیاز منطقه را تامین کند بلکه در سراسر ایران نیز مشتری دارد و بیش از 70 درصد از زعفران ایران به کشورهای جهان صادر می شود.
































کاربر عزیز
هم اکنون نسخه جدید شهر دریا در دسترس است. آیا میخواهید به نسخه جدید شهر دریا منتقل شوید؟

بله خیر